Hardlooptips

Hoe beoordeel ik pijn?

Hardlopen geeft een vrij grote belasting op het bewegingsapparaat en vergt veel van het menselijk lichaam. Je bent bij deze sport voortdurend bezig met het verleggen van de fysieke grenzen, en helaas kan dit soms voor verschillende pijnklachten zorgen. In principe geldt altijd het devies: Luister naar je lichaam. Dit is een veelgehoorde raadgeving, maar hoe pas je dit nu in de praktijk toe?

VAS schaal

De VAS schaal staat voor Visueel Analoge Schaal. Dit is een betrouwbare techniek die veel toegepast wordt om een goed beeld te schetsen van fysieke klachten. De VAS schaal werkt met een puntensysteem. Gezien kwalen zoals irritatie, pijn, vermoeidheid, fitheid en stijfheid door elke persoon anders worden ervaren, werk je bij deze methode met een cijfer dat de mate van de klacht uitdrukt.

Wanneer je veel nadeel van de klacht ervaart, dan wordt een hoger cijfer gegeven dan wanneer je minder nadeel ervaart. Hiermee is het cijfer 10 het hoogste cijfer, en staat dus voor ondraaglijke pijn. Het cijfer 1 is het laagste cijfer, en staat gelijk aan (praktisch) geen klachten. Met deze schaalverdeling heb je een leidraad die je kunt gebruiken voor, tijdens en na een hardlooptraining. Door deze methode toe te passen kun je op een veilige en verantwoorde manier hardlopen, met uiteraard als streven blessurevrij te blijven.

Een handige kapstok voor je cijferverdeling is de volgende:

  • Scoor je een 2 of lager: Start met de volgende training in je schema.
  • Scoor je een 3: Herhaal dezelfde training nogmaals.
  • Scoor je een 4 of hoger: Start opnieuw van voren af aan in het trainingsschema. Dit doe je om te voorkomen dat je klachten erger worden.
ashe