Hardlooptips

Wat draag je bij het hardlopen?

Hardlopen is een toegankelijke, maar ook een intensieve sport. Daardoor presteer je beter en voel je je beter als je hardloopt in geschikte kleding, die ook op het weertype en de buitentemperatuur is afgestemd. In de zomer wil je bijvoorbeeld lichte, ademende kleding, terwijl je in de winter letterlijk beter uit de voeten komt met een winterjas dames voor sportdoeleinden. De volgende hardloopkleren zijn een goede keuze voor jouw sportieve work-out.

Het juiste materiaal kiezen

Hardlopen betekent dat je warm wordt en dat je gaat zweten. Sportkleding gemaakt van synthetische materialen neemt weinig vocht op en voert het naar buiten je kleding af, waar het kan verdampen. Kies daarom voor een broek, sportshirt en winterjas dames gemaakt van elastaan, polyester, lycra en andere kunststoffen.

Pas je kleding aan op de temperatuur

Je kan in praktisch elke buitentemperatuur gaan rennen. Door je kleding op de warmte of de kou af te stemmen houd je dat langer vol en verklein je de kans op oververhitting of onderkoeling.

In de zomer draag je een korte broek en een hemd of t-shirt met korte mouwen. Boven de dertig graden kan je nog steeds rennen in deze kleding, maar neem dan een flinke bidon mee en drink een liter water of meer voor, tijdens en na je work-out.

In de lente en herfst kan je een korte broek of trainingsbroek aandoen met daarboven een t-shirt met korte of lange mouwen. Sla een sweater of jack rond je heupen voor na je hardloopsessie of voor als het weer opeens omslaat.

In de winter draag je een lange, nauwsluitend sportbroek, een shirt met lange mouwen en daarover een sweater of jack. Als het heel koud is kan je ook thermokleding aantrekken of een winterjas dames voor sportdoeleinden dragen.

Hardloopschoenen zijn een investering waard

Hardloopschoenen zijn vaak prijzig, maar ze zijn ongelofelijk veel beter in het voorkomen van blessures dan gympen en boots. Ze zijn voorzien van schokdempers die de klap van elke stap op je gewrichten en pezen opvangen. Daardoor verminder je spierpijn en de kans op een serieuze blessure. Combineer het dragen van goede sportschoenen met een stevige warming-up en cooling down voor en na je rondje, en je bereikt veel betere prestaties dan eerst

ashe