Hardlooptips

Hoe kies je goede hardloopschoenen uit?

Hardlopen kan ontzettend gezond zijn – dat is tenminste wel de bedoeling. Je traint de belangrijke spieren van je lichaam, verbrandt flink wat calorieën, en krijgt steeds meer uithoudingsvermogen.

Hardlopen kan wel een wissel trekken op je gewrichten, pezen en botten. Vooral de kwetsbare elementen van je voeten kunnen beschadigd raken bij onvoldoende opwarming of te lang doorgaan. En ook de keuze voor de verkeerde schoenen voor je hardloopsessies kan funest zijn. Lees daarom hier hoe je de juiste schoenen kiest, zodat je veilig en gezond je work-outs kan uitvoeren. Een tip: als je de sportmaterialen van jouw personeel vergoedt, kan een zakelijke lening je helpen om hen eersteklas hardloopschoenen cadeau te doen.

De schoenmaat

De schoenen die je kiest moeten ruimte bieden aan je tenen, je hak, je enkel en je wreef. Eén maat groter kan geen kwaad – het laatste wat je wilt is blessures doordat je voet tegen één teen of voetbotje aanschuurt. Bij het hardlopen plaats je redelijk veel druk op je voeten, waardoor die bij het neerkomen breder worden dan normaal. Daarom moet je nog net iets meer speling in je schoenen houden dan bij schoenen voor elke dag.

De stevigheid

De schoen moet lange tijd voldoende ondersteuning geven aan je voeten, vooral aan de zool. Tegelijk moet hij wel flexibel zijn bij de tenen, zodat bij het neerzetten van de voeten de natuurlijke afrollende beweging gemaakt kan worden. De schoen die je kiest moet dus stug zijn in het midden, en flexibel van voren. Ook mag de schoen niet teveel torsie (wringen) toestaan.

Het materiaal

Kies voor een lichtgewicht materiaal schoen die goed ademt. De meeste soorten kunststof schoenen voor hardlopen ademen goed. Zeker als ze perforaties hebben kan je er vanuit gaan dat je niet binnen een paar kilometer met zweetvoeten zit. Ook moet de schoen boven de zool overal zacht zijn, zodat er geen onderdelen je voet tegenhouden of indrukken.

ashe