Hardlooptips

Veel voorkomende hardloopblessures

Hardlopen is gezond en leuk, maar kan – zoals elke sport – blessures opleveren. Omdat je vooral je benen en voeten gebruikt tijdens je dagelijkse ronde komen blessures aan deze lichaamsdelen dan ook het meeste voor. Als je weet hoe zo’n blessure ontstaat kun je stappen ondernemen om het letsel te behandelen en kun je het ongemak een volgende keer mogelijkerwijs voorkomen. Lees hier welke blessures het vaakst optreden bij deze sport.

Pijn in de achillespees

Je achillespees is tijdens en na het lopen stijf en doet pijn. Deze blessure kan zo ernstig worden dat je tijdelijk niet kunt (hard)lopen. Een pijnlijke achillespees is meestal het gevolg van een geleidelijke overbelasting van deze belangrijke pees. Daardoor kan de blessure gelukkig meestal voorkomen en bestreden worden – als je weet waar het misgaat.

  • Probeer een uitgebreide warming-up te doen, waarbij je de belasting op je voet langzaam opbouwt. Als je te snel veel belasting op de pees zet door te rennen of te springen, kan deze eventueel minuscule scheurtjes oplopen.
  • De blessure treedt vaker op bij mensen met overgewicht of met O-benen.

Jumper’s knee

Een “springersknie”, ook wel patella tendinopathie genoemd, is een blessure waarbij de spier rond de knieschijf (patella) overbelast raakt. De knie doet pijn en kan rood worden en flink opzwellen. Vooral onder de knieschijf zijn de klachten merkbaar. Deze blessure komt vaak voor omdat de schoenen de schokken van het neerzetten van de voeten onvoldoende opvangen.

  • Koop schoenen met een betere schokabsorptie. Vraag daarbij hulp van een expert.
  • Een uitgebreide work-out kan het optreden van klachten verminderen.
  • Vooral als je sprongen of hoogteverschillen meeneemt in je work-out, kan de blessure optreden. Zoek op je PC of refurbished macbook naar een nieuwe work-out zonder spring training.
  • Hardlopers met een afwijkende voetstand of met verschil in de lengte van de benen hebben meer kans op klachten.

MTSS of springschenen

Een erg vervelende aandoening, waarbij pijnklachten optreden aan de binnenkant van het scheenbeen. De klachten kunnen langzaam toenemen tot een punt waarbij trainen onmogelijk is. Vooral beginnende sporters of hardlopers die na de winter weer met trainen beginnen kunnen geveld worden door MTSS.

  • Vaak is de blessure te wijten aan het te snel beginnen met te grote afstanden af te leggen. Bouw dus langzaam je prestaties op.
  • Zonder (goede) warming-up hardlopen is een bekende oorzaak van MTSS.
  • Ook het dragen van schoenen met een slechte schokabsorpie kan deze blessure veroorzaken. Koop of draag schoenen die de schokken van het neerzetten van de voeten beter op kunnen vangen.

Runner’s knee

Een “lopersknie” betekent: pijnklachten in het bovenbeen, net boven de knieschijf. Het is een overbelasting van de tractus iliotibialis, een aanhechtingsplaat voor een belangrijke pees. Lopers die routes met flinke hoogteverschillen uitzoeken hebben de meeste kans op dit soort blessures.

  • Loop een route met een egale ondergrond zonder hoogteverschillen.
  • Te gauw weer een heel eind hardlopen, bijvoorbeeld na een winterstop, kan tot een lopersknie leiden.
  • Lopers met O-benen of afwijkingen aan de hiel hebben meer kans op deze blessure.
ashe