Hardlooptips

Hardlopen op een wandelpad in de natuur

Als je gaat hardlopen werk je aan je conditie, aan je spieren en aan je ontspanning. Hardlopen is erg gezond, maar het is niet altijd even gemakkelijk om eraan te beginnen. Alles wat je kan motiveren om vaker te gaan lopen is dus mooi meegenomen.

Waarom ga je niet hardlopen op de mooiste routes van Nederland? In plaats van dwars door de stad of over de provinciale weg, kun je ervoor kiezen om te gaan lopen door de natuur. Een aantal verschillende soorten wandelpaden in Nederland brengen je op de prachtigste plekken en laten je kennismaken met de mooiste natuur van Nederland. Lees dit artikel en denk erover na om de volgende keer eens te gaan lopen langs een van deze routes.

Lange-afstandswandelpaden

LAW’s zijn wandelroutes die door heel Nederland lopen. In totaal zijn er 20 verschillende routes met een lengte van minimaal 150 kilometer per stuk. Nou verwachten we niet dat je elke dag 150 kilometer gaat rennen. Maar er loopt ongetwijfeld ook een LAW in jouw buurt die je een flink stuk kunt volgen. Ze zijn herkenbaar aan de rood-witte vlaggetjes en markeringen op palen, bomen en verkeersborden. Het bekende Pieterpad en het Kustpad langs de Noordzee zijn twee bekende LAW’s. Je zal niet meer de neiging hebben om thuis zitten met een lekkere cake van https://www.jeeigentaart.nl/ als er zulke mooie hardlooproutes om de hoek liggen.

NS-wandelroutes

Als je in de buurt van een station woont, dan is er een makkelijke manier om te voorkomen dat je weer datzelfde saaie rondje in je eigen buurt moet lopen. Loop naar het station en stap uit op een station waar een zogenaamde NS-wandelroute begint. Dit is een afstand van 12 tot 25 km. Deze routes brengen je langs de mooiste, haast vergeten plekjes waar je maar zelden andere wandelaars of lopers zult tegenkomen. Hier loop je door bossen, over heides en langs rivieren en cultureel erfgoed. En het einde van de route bevindt zich bij een ander station, waardoor je dezelfde dag weer thuis bent.

Klompenpaden

Vroeger was het platteland hermetisch afgesloten door hekken, sloten en prikkeldraad. In Utrecht en Gelderland zijn een groot deel van de polders, weilanden en landgoederen nu opengesteld voor publiek. Zolang je op het zogenaamde Klompenpad blijft ben je welkom om dwars door het boerengebied te lopen. Er worden afspraken met de boeren gemaakt, bruggetjes over sloten aangelegd en de bermen van akkers vrijgehouden. Zo kom je tijdens je dagelijkse rondje hardlopen dieper het land in dan ooit tevoren.

Wandelroutes van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten

Deze twee organisaties hebben samen in totaal zo’n 800 wandelroutes door hun terreinen opengesteld. Ook hier loop je dwars door de mooiste natuurgebieden, waar je zo goed mogelijk kunt genieten van het groen, zingende vogels en bloeiende wilde bloemen. Als dat niet motiverend is om vaker te gaan hardlopen, dan weten wij het ook niet meer!

ashe