Hardlooptips

Hobbymatig hardlopen.

Niemand kijkt meer vreemd op als er een jogger over straat loopt. Er zijn ontzettend veel mensen die regelmatig alleen of samen gaan hardlopen in hun vrije tijd. Zeker nu de groep mensen die overdag in een kantoor werken erg groot is, zoeken mensen een manier om in beweging te komen.

Beginnen met hardlopen

Voor heel je lichaam is het belangrijk om het hardlopen op te bouwen en niet gelijk heel fanatiek aan het rennen te gaan. Rustig aan beginnen en later het tempo en de afstand eventueel opvoeren.

Wanneer je begint met hardlopen kan het verstandig zijn om dit onder begeleiding van een trainer op mp3 te doen. Tijdens het lopen kun je hiernaar luisteren en kun je stap voor stap een bij jou passend trainingsschema volgen. Als je vanaf het begin samen met iemand gaat hardlopen kun je dat het beste doen met iemand die ook net begint en hetzelfde tempo loopt. Wanneer je gaat joggen met iemand die al erg getraind is, bestaat het risico dat je boven je macht gaat lopen en klachten krijgt.

Hardlopen is een laagdrempelige sport omdat er weinig voor nodig is. Uiteraard zijn hele goede schoenen erg belangrijk. De schoenen moeten goed passen en een goede vering hebben om je lichaamsgewicht op te vangen. Hiermee verklein je de kans op knieblessures. Verder is er alleen gemakkelijk zittende kleding nodig en wanneer je in een drukke stad of in het donker hardloopt, is een opvallend vest met fluoriserende strepen aan te raden.

Redenen om hard te lopen

Veel mensen joggen om hun conditie op peil te houden of te verbeteren. Om dit te bereiken wordt het tempo behoorlijk opgevoerd. Een juiste ademhaling speelt hierbij een grote rol. Met hardlopen train je ook je spieren erg goed mits je dit geleidelijk aan opbouwt anders kan het klachten veroorzaken.

Joggen is ook een veel gebruikte manier om af te vallen. Daarbij behaal je het grootste resultaat door een langere afstand op een rustig tempo te lopen.

De werkstress letterlijk van je af te lopen kan ook een reden zijn om te gaan joggen. Lichamelijk inspanning stimuleert namelijk geestelijke ontspanning. Door te gaan hardlopen kom je meer in de buitenlucht wat voor iedereen gezond is. Een park of een bos is dan wenselijker dan een drukke stad vol uitlaatgassen natuurlijk.

Hardlopen kan tevens een sociale aangelegenheid zijn. Sommige vrienden, vriendinnen of buurtbewoners spreken wekelijks af om samen te gaan hardlopen. Op deze manier wordt lichamelijke beweging en het onderhouden van contact gecombineerd.

In Nederland worden er regelmatig hardloop

evenementen georganiseerd met verschillende afstanden. Het begint al met drie kilometer en voor kinderen vaak met anderhalve kilometer dus je hoeft geen hele fanatieke sporter te zijn om hieraan mee te doen.

ashe