Hardlooptips

Het heerlijke gevoel van een runner’s high

De stress die het dagelijkse leven met zich meebrengt zorgt er vaak voor dat we veel te weinig tijd nemen om ons te ontspannen en te bewegen. En toch is lichaamsbeweging heel belangrijk, niet alleen om alle stress uit je lichaam te doen verdwijnen, maar ook om je gelukkiger te voelen.

Het belang van endorfine

Tijdens het sporten komt er endorfine vrij in je lichaam. Deze neurotransmitter heeft pijnstillende eigenschappen en is tevens verantwoordelijk voor het ontstaan van een gevoel van euforie. Dit gevoel wordt in de wereld van het hardlopen een ‘runner’s high’ genoemd. Deze gemoedstoestand kun je trouwens ook ervaren als je heel intens andere sporten beoefent.

Wat voel je precies tijdens een runner’s high?

Een runner’s high concreet in woorden beschrijven is niet zo eenvoudig. Het is een gevoel waarbij je geest je lichaam doet verder rennen. Je zweeft als het ware verder op je gestage hardloopritme en dat geeft je op een gegeven ogenblik een gevoel van euforie.

Wanneer ontstaat een runner’s high?

Denk vooral niet dat je meteen al na 10 minuten hardlopen een runner’s high zult ervaren. Integendeel, de eerste minuten hardlopen zijn vaak de moeilijkste. Als je pas net begint met hardlopen voel je vaak een bepaalde weerstand, zowel in je spieren als wat je ademhaling en hartslag betreft. Precies door dit gevoel gaat je lichaam endorfine aanmaken – deze stof zorgt er immers voor dat je minder pijn voelt. Op een gegeven ogenblik gaat het gehalte aan endorfine pieken en hierdoor ervaar je een gelukzalig gevoel. Wanneer deze runner’s high intreedt hangt af van persoon tot persoon. Algemeen wordt aangenomen dat bij duursporten zoals bijvoorbeeld hardlopen, deze runner’s high zich na ongeveer een half uur tot drie kwartier voordoet.

Hoe lang houdt een runner’s high aan?

Een runner’s high kan na een training nog een hele tijd aanhouden en kan zelfs dagen later nog altijd een positieve invloed hebben op je gemoedstoestand. Altijd leuk meegenomen als je de dagen na je hardloopronde weer aan de slag moet op je werk. Volop energie en een goed humeur zijn altijd leuk als je met je bedrijfswagen op weg bent. Als deze ook nog eens beschikt over een volledige bedrijfswageninrichting van het gerenommeerde bedrijf Work System, dan kan jouw dag helemaal niet meer stuk. Het assortiment aan interieursystemen zorgt er namelijk voor dat alles netjes georganiseerd blijft zodat je heel gestructureerd en snel kunt werken.

Deze tijdsbesparing zal je niet alleen geld besparen, maar ook extra tijd geven om na een drukke werkdag een extra rondje te gaan hardlopen.

ashe