Hardlooptips

Hoe om te gaan met pijn tijdens of na het hardlopen?

Iedere hardloper krijgt er wel eens mee te maken: Pijn tijdens het lopen. Dit ontstaat doorgaans door de grote belasting van botten, pezen, spieren en gewrichten tijdens het rennen. Maar hoe ga je hier nu het beste mee om? Hoe maak je onderscheid tussen iets onschuldigs of een opkomende blessure?

Hoe lang houdt de pijn aan?

Wanneer je een pijnklacht ervaart tijdens het lopen, maar deze na het lopen snel verdwijnt en je er de volgende dag geen last meer van hebt, kun je met een gerust hart door blijven gaan met hardlopen. Blijft de pijn echter gedurende langere tijd aanwezig en heb je er de volgende dag nog steeds last van? Pas dan bij de volgende twee trainingen een verandering toe in zowel intensiteit als tijdsduur. Loop tijdens deze trainingen op een rustiger tempo, en loop de helft van de voorgenomen tijd of afstand. Het aller belangrijkste hierin is: Loop nooit door de pijn heen!

Wanneer je merkt dat de kwaal bij de volgende hardlooptraining nog steeds aanwezig is, sla dan voor de zekerheid even twee trainingen over en vervang dit door een minder belastende activiteit zoals fietsen, zwemmen of wandelen. Wanneer de klachten zijn verdwenen kun je het hardlopen weer rustig aan opbouwen.

ashe