Starten met hardlopen

Hardlopen op een loopband

Hardlopen kan uiteraard ook heel goed in de sportschool op een loopband. Als het bijvoorbeeld echt heel smerig weer is, is voor velen de loopband een prima alternatief. Houdt er echter wel rekening mee dat lopen op een loopband toch echt anders is dan buiten lopen.

Gemakkelijker

Hardlopen op een loopband is stukken gemakkelijker dan hardlopen op asfalt, want wanneer je loopt op een loopband rol je automatisch je voeten beter af. Dit maakt de beweging soepeler en daardoor kun je sneller rennen. Dit is direct de reden dat veel hardlopers merken dat ze betere tijden neerzetten wanneer ze in de sportschool rennen.

Daarnaast is de ondergrond van de loopband altijd helemaal vlak en biedt lichte vering. Hierdoor zul je minder snel last krijgen van eeltvorming op de bal van je voeten.

Combineren

Het beste is om het hardlopen op een loopband te combineren met hardlopen op asfalt en bospaden. Op deze manier kun je in de sportschool trainen op je snelheid en dit verbeteren, terwijl je tijdens het buiten lopen voornamelijk op techniek en conditionering traint.

Wil je echt sneller worden in het hardlopen, dan kun je het beste één tot twee keer per week op een loopband rennen. Tijdens deze training voer je het tempo telkens een beetje op en probeer je jouw grenzen op te zoeken en te verleggen. Het voordeel is dat een loopband gemakkelijk is in te stellen en je direct ziet hoe hard je daadwerkelijk gaat.

Vervolgens wissel je dit af met twee tot drie keer per week buiten lopen. Buiten zul je beter leren je energie te doseren, je lichaam te leren kennen en omgaan met de weersomstandigheden. Want hardlopen met wind en regen is toch net even wat anders dan hardlopen in het heerlijke zonnetje.

ashe