Starten met hardlopen

Supercompensatie

Het lichaam zit ingewikkeld maar prachtig in elkaar, en het mooiste is dat elk lichaam trainbaar en belastbaar is. Wanneer het lichaam geprikkeld wordt tijdens een training zoals een hardlooptraining, zorgt het er de keer daarop voor dat het de belasting van de vorige training gemakkelijker kan verrichten. Het lichaam past zich dus aan aan de omstandigheden. Dit noemen we in sportjargon ook wel supercompensatie of adaptie.

Balans is de sleutel tot succes

Bij een succesvolle training draait het niet alleen maar om de momenten van inspanning. De juiste periodes en lengtes van rust zijn namelijk net zo belangrijk. Wanneer de rustperiodes zo optimaal mogelijk zijn, dan pas neemt de belastbaarheid van het lichaam echt toe. Balans tussen in- en ontspanning zijn dus cruciaal.

Wanneer de periodes van in- en ontspanning uit balans zijn, bijvoorbeeld wanneer je na een periode van weinig training in één keer te vaak gaat trainen, kunnen overbelasting en blessures de kop op steken. Dit is natuurlijk nooit de bedoeling.

Onthoud ook altijd dat het ene lichaam het andere niet is, en dat de ene persoon dus meer kan hebben dan de ander. Dit hangt nauw samen met onder andere geslacht, leeftijd en lichaamsbouw, maar er zijn ook een aantal onbekende factoren die hierin een rol spelen.

ashe