Starten met hardlopen

Bijwerkingen herkennen

Duursporten zoals hardlopen vergen veel van je lichaam. Dit kan soms leiden tot een aantal vreemde bijwerkingen. Schrik daarom ook niet meteen wanneer je een van de onderstaande lichamelijke reacties opmerkt.

Bloedsmaak

Sommige hardlopers hebben wel eens last van een metaalachtige smaak in de mond. Wanneer je jezelf over een grens pusht tijdens een training, kunnen rode bloedcellen beschadigen en ijzer en hemoglobine vrijgeven. Dit kan zorgen voor die typische bloedsmaak. Er is niet direct reden tot paniek. De bloedsmaak verdwijnt normaal gesproken vrij snel. Mocht dit niet het geval zijn, of je proeft de smaak ook wanneer je in ruststand bent, raadpleeg dan voor de zekerheid even een arts.

Enorme jeuk

Sommige mensen krijgen jeuk wanneer de haarvaatjes en slagaders uitzetten bij een warming-up. Die uitzettende bloedvaten kunnen er namelijk voor zorgen dat nabijgelegen zenuwen geprikkeld worden, met jeuk tot gevolg. Dit is verder niets om je zorgen over te maken, het is enkel wat hinderlijk.

Hardlopers hoest

Vergelijkbaar met wat er gebeurd bij mensen met astma, kunnen de luchtwegen na een hardloopsessie tijdelijk vernauwen. Met een moeilijk woord wordt dit bronchoconstrictie genoemd. Deze vernauwing heeft vaak een zeurend hoestje als gevolg. Dergelijke klachten zijn niet gevaarlijk voor je gezondheid, maar kunnen wel hinderlijk zijn. Eventjes door een dunne sjaal ademen kan soms verlichting geven.

ashe