Hardloop uitrusting

Sokken en ondergoed

Een van de meest onderschatte onderdelen van een goede hardloop uitrusting zijn degelijke sokken en comfortabel zittend ondergoed. Gezien je heel wat kilometers maakt tijdens je hardloopsessies, kun je jezelf voorstellen dat te krap zittend ondergoed of verkeerde sokken op den duur flink kunnen irriteren.

Sokken

Het aller belangrijkste van een goede sok voor tijdens het hardlopen is een sok zonder naden, welke precies naar de voet en de maat van de voet gevormd is. Sokken met naden zullen na enige tijd gaan schuren en drukpunten veroorzaken. Het gevolg? Blaren en pijnlijke plekken op je voet en tenen. Te grote sokken zullen eveneens wrijving veroorzaken, te kleine sokken daarentegen knellen de voeten af. Houdt er ook altijd rekening mee dat je voeten wat kunnen opzwellen tijdens het rennen. Het bloed stroom er door de zwaartekracht en het dunner worden van je bloed immers gemakkelijk naartoe.

Sokken met dikkere voetbedden op essentiële plaatsen bieden daarnaast een extra demping tijdens het rennen. Gecombineerd met goede hardloopschoenen biedt dit een optimaal loopcomfort. Als laatste, maar absoluut niet minder belangrijk onderdeel, is de vochtabsorptie van de sokken van belang. Een lichaam dat inspanning moet leveren zal gaan transpireren. En je voeten dus ook. Vochtige sokken en voeten zullen sneller voor blaren zorgen, dus kijk altijd even naar het materiaal waaruit je sokken zijn gemaakt. Katoen is hier doorgaans de beste keuze.

Ondergoed

Er is niet voor niets speciaal hardloopondergoed op de markt. Natuurlijk kun je gewoon in je normale ondergoed gaan hardlopen, echter is het belangrijk om er rekening mee te houden dat ondergoed de stof is die het dichtst op je lichaam zit. Met speciaal hardloopondergoed dat goed ademt zul je stukken minder last hebben van een bezweet en nat lichaam, wat uiteindelijk je prestaties ten goede zal beïnvloeden. Er zijn verschillende soorten hemdjes en shirts verkrijgbaar voor zowel mannen als vrouwen, welke een goede pasvorm hebben. Ze zitten doorgaans wat strakker op het lichaam, maar zijn niet dusdanig strak dat ze je belemmeren in je beweging. Het materiaal waaruit dergelijk ondergoed gemaakt wordt is van hoogwaardige kwaliteit, zorgt voor een goede vochtdoorlaatbaarheid en wordt snel droog.

Voor de dames is een stevige sportbeha uiteraard ook geen overbodige luxe. Met name vrouwen die gezegend zijn met een redelijke cupmaat, zullen merken dat een goede ondersteuning van de borsten er voor zorgt dat je stukken comfortabeler kunt rennen. Er zijn verschillende soorten sportbeha’s op de markt, waaronder beha’s welke speciaal ontwikkeld zijn voor gebruik tijdens het hardlopen.

ashe