Hardloop uitrusting

Drielagensysteem

Een populaire term onder fanatieke hardlopers is het drie-lagensysteem. Dit heeft niets te maken met een speciale hardlooptechniek of een manier van trainen, maar alles met je kledingkeuze. Bij het uitkiezen van jouw bovenkleding voor tijdens het hardlopen, doe je er verstandig aan om te werken in laagjes, met elk laagje zijn eigen functie.

De onderlaag

Met name wanneer je gaat hardlopen in de wat koudere periodes zoals de herfst, de winter en het begin van het voorjaar, is je onderlaag essentieel. Denk hierbij aan een thermoshirt. Deze onderlaag is speciaal bedoeld voor vochtregulering en verwarming van je huid. Doordat deze laag het transpiratievocht dat vrijkomt tijdens je training opneemt, blijft je huid niet te lang nat. Een natte huid zorgt immers voor verkoeling, en dat is juist niet de bedoeling wanneer de buitentemperatuur al laag ligt. Dit opgenomen vocht wordt direct doorgegeven aan de tweede laag, waardoor je ook niet blijft rondlopen met natte kleding op je blote huid.

De tussenlaag

Zoals je wellicht al begrepen hebt is de tussenlaag van essentieel belang voor de vochtafvoer. Daarnaast zorgt het voor een opslag van warmte door luchtlaagjes te creëren tussen de eerste kledinglaag en de derde kledinglaag. Denk hierbij maar aan de vacht van een ijsbeer of de veren van een eend. Het vocht dat de tussenlaag opgenomen heeft, voert hij vervolgens af naar de derde laag. Op deze manier wordt het vocht afgegeven aan de buitenlucht en kan het verdampen.

De buitenlaag

Een derde laag, de zogenaamde buitenlaag, draag je doorgaans alleen wanneer de weersomstandigheden echt slecht zijn. Denk hierbij aan wind, regen, sneeuw en vrieskou. Deze laag dient waterafstotend, winddicht en ademend te zijn.

ashe