Hardloop uitrusting

Hartslagmeter

Om het gewenste effect uit je training te halen is het aan te raden om met een hartslagmeter te lopen. Op deze manier kun je meten hoe hard je daadwerkelijk traint. Dit is van groot belang, want je wilt jezelf natuurlijk niet overbelasten. Wanneer je te hard van stapel loopt vergroot je niet alleen de kans op blessures, maar is er tevens het risico dat je het tempo niet vol kunt houden. Train je echter te langzaam, dan loop je de kans dat je training niet de gewenste conditieverbetering met zich brengt.

Onderdelen hartslagmeter

Doorgaans bestaat een hartslagmeter uit een polshorloge en een borstband. Deze borstband registreert je hartslag, waarna hij deze waardes draadloos doorstuurt naar je polshorloge. Op het polshorloge kun je vervolgens heel gemakkelijk je hartslag aflezen.

Het is belangrijk om er voor te zorgen dat je een borstband draagt die comfortabel zit en goed past. Hij moet uiteraard niet te strak zitten, maar ook zeker niet te los. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de registratie van je hartslag niet accuraat verloopt, en je dus een onjuist beeld krijgt van je hartritme. Alleen op deze manier zal de hartslag, nagenoeg zonder vertraging, nauwkeurig worden weergegeven op het horloge.

Kleine tip: Wanneer je de borstband om doet en je nog niet transpireert, kan het soms zijn dat je hartslag niet direct correct gemeten wordt. Het kan dan helpen om de sensoren van de borstband een beetje nat te maken. Dit zorgt voor een betere geleiding van de elektrische pulsen. Na de eerste inspanningen zul je als het goed is automatisch gaan transpireren, waardoor het transpiratievocht de geleiding bevorderd.

Verschillende functies

De meeste hartslagmeters zijn uitgerust met verschillende functies. Onder andere een datum en tijdweergave, verlichting en een stopwatch behoren tot de meest standaard functies. De wat luxere hartslagmeters zijn soms ook nog uitgevoerd met een afstandsmeting en snelheidsmeting.

Het gebruik

Zeker als beginnend hardloper kan een hartslagmeter veel profijt opleveren. Want door met enige regelmaat je hartslag te observeren op je polshorloge, herken je al snel de ideale hartslag waarop je lekker in de flow zit. Wanneer je in staat bent om lekker te blijven lopen zonder noodgedwongen te moeten stoppen, dat is je ideale tempo. Op deze manier leer je gemakkelijk herkennen wat jouw ideale hardloopsnelheid en intensiteit is.

Trainen op gevoel

Op gevoel trainen is natuurlijk ook een mogelijkheid, hoewel dit voor beginnend hardlopers vaak nog vrij moeilijk is. Door gebruik te maken van een hartslagmeter heb je een objectief hulpmiddel wat je helpt bij het bepalen van je ideale loopsnelheid.

ashe