Hardloop uitrusting

Hardloopschoenen

Het belang van het kiezen van de juiste hardloopschoenen wordt door veel beginnende hardlopers flink onderschat. Het is ook niet iets wat je ‘even snel’ tussen de bedrijven door doet. Hardlopen op verkeerd schoeisel kan erg nare gevolgen hebben, met als grootste en meest voorkomende probleem: blessureleed.

Blessures wil je natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen, dus het is van belang dat je even wat moeite en tijd investeert om de juiste hardloopschoen te vinden. Wil je weten hoe je dit het beste aanpakt? Lees dan vooral even verder!

Verschillende soorten hardloopschoenen

Er zijn in feite drie verschillende soorten hardloopschoenen te onderscheiden. Om te beginnen zijn er hardloopschoenen met maximale ondersteuning. Schoenen welke in deze categorie vallen bieden de meeste steun en controle. Dergelijke hardloopschoenen zijn speciaal ontworpen om overmatige pronatie tegen te gaan. Pronatie is het naar binnen kantelen van de voet tijdens het rennen. Dit is een heel natuurlijke beweging, wat het onderbeen meehelpt om schokken op te vangen. Hardloopschoenen welke in deze categorie vallen zijn doorgaans vervaardigd uit materialen met een hogere dichtheid. Met name het oppervlak van de midden-zool wordt hierdoor steviger en voorkomt dat ze wordt ingedrukt tijdens de landing van de hak op de ondergrond. Meestal zijn dit soort hardloopschoenen gemaakt op een rechte leest om een zo groot mogelijk contact met de ondergrond te creëren.

De tweede soort en tevens populairste hardloopschoenen zijn schoenen met gestructureerde stabiliteit. Dergelijke schoenen zijn vrij licht van gewicht en bieden wat minder controle in vergelijking met de eerstgenoemde schoensoort. Ze zorgen echter wel nog voor veel steun, waardoor ze een goede combinatie zijn van demping en bewegingscontrole. Hardloopschoenen van deze soort zijn doorgaans gemaakt op een rechte of half gekromde leest. Dit zorgt voor goed contact met de grond en degelijke stabiliteit.

De derde soort hardloopschoenen zijn neutrale sportschoenen. Dit soort schoenen zijn doorgaans wat lichter en bezitten in principe geen eigenschappen op het gebied van bewegingscontrole. De leest van dergelijke sportschoenen is gekromd of half gekromd, waardoor ze een zachter voetbed hebben en een vlottere beweging mogelijk maakt. Sportschoenen van dit type zijn ideaal voor lopers met een neutrale voet gecombineerd met een niet al te hoog lichaamsgewicht. Is je lichaamsgewicht wat hoger, kies dan bij voorkeur voor een schoen met gestructureerde demping, welke meer support biedt.

Laat de stand van je voeten analyseren

Wat we ten zeerste aanraden is om voorafgaand aan de aanschaf van nieuwe hardloopschoenen even naar een hardloopspeciaalzaak te gaan. Daar heb je de mogelijkheid om je voeten op te laten meten en een analyse uit te laten voeren. Op ze manier bekijken ze jouw manier van lopen, en weet je in een handomdraai welk type schoen voor jou het meest geschikt is.

ashe